Nieuwsbrief de Aandacht nr. 19 2018-2019

Woensdag 10 juli 2019

Basisschool de Achtbaan
Meeslaan 23
4005 VP  Tiel
Tel. 0344 612 410

www.achtbaanschool.nl
 
  Onderwerpen:
  Einde schooljaar
  Afscheidswoordje
  Idem Dito
  Lid worden van de Bieb! Makkelijk, leuk en leerzaam!
  Zomer lezen
  ZinderZomerWeek boordevol activiteiten van 22 t/m 26 juli
  Jeugdfonds Sport en Cultuur
  Kentalis: Tip van de week
  Bedankt!​​​​​​​
  Gevonden voorwerpen
  Hier is ze dan... Benthe!
   
  Einde schooljaar
   
 
Beste ouder(s)/verzorger(s),

Ook al duurde dit schooljaar enkele weken langer dan normaal, toch is het weer omgevlogen!

Een schooljaar waarin we afscheid nemen van twee collega's. Zowel meester Nico als juf Angenita gaan gebruik maken van hun pre-pensioen. Beiden hebben 40 jaar met hart en ziel in het onderwijs gewerkt en gaan nu genieten van de tijd die voor hen ligt.
Over het afscheid van Nico bent u reeds geďnformeerd. Angenita heeft bewust gekozen voor een afscheid in de luwte. Zij viert haar afscheid in haar eigen groep op donderdag 18 juli.
We zullen Nico en Angenita ontzettend gaan missen op onze school! We wensen hen uiteraard alle goeds voor de toekomst.

Ook gaan we afscheid nemen van juf Anne-Marie. Zij heeft jarenlang, na haar pensioen, de spellingbegeleiding verzorgd. Via deze weg willen wij haar hartelijk danken voor haar inzet, betrokkenheid en enthousiasme in het werken met de kinderen.

Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om u allen te bedanken voor uw hulp dit schooljaar. U heeft op velerlei manieren uw kind of de school geholpen er weer een fijn schooljaar van te maken. Het is prettig dat we als team kunnen rekenen op ouders die vertrouwen hebben en ons ondersteunen. Bedankt daarvoor!
Namens het team van De Achtbaan wens ik u een heel fijne zomervakantie toe en tot ziens in september!

Hartelijke groet,
Mariëlle Jansen

 
   
  Afscheidswoordje
   
  Lieve kinderen, beste ouders en collega's,

In augustus 1979 begon ik te werken als kleuterjuf. Het is nu 2019, 40 jaar later en ik vind het welletjes, ik zet er een punt achter.
Ik zal "mijn" kleuters missen, ze blijven geweldig….puur, eerlijk en ongekunsteld.
Ik wil iedereen bedanken die de afgelopen jaren zijn kinderen aan mij toevertrouwde. Ik koester de mooie, leuke en ontroerende momenten, dank daarvoor!
Het ga jullie goed!                                                                                                                        

Lieve groet van juf Angenita.

 
   
  Idem Dito
   
  Hoera!!! Alle 8 kinderen die van De Achtbaan geauditeerd hebben voor de scholenmusical Idem Dito zijn dóór! Proficiat Tooske, Alyssa, Merel, Lana, Dana, Lina, Luna Fé en Fynn! Na de zomervakantie starten de repetities en in juni 2020 zijn ze te beluisteren en te bekijken in De Agnietenhof! Heel veel plezier en succes allemaal!
   
  Lid worden van de Bieb! Makkelijk, leuk en leerzaam!
   
  Lid worden van de Bieb! Makkelijk, leuk en leerzaam!
Voor kinderen tot 18 jaar is de Bibliotheek gratis! Als je lid wordt van de bieb, krijg je een pasje met je naam erop. Je kunt 15 boeken, strips, tijdschriften, luisterboeken of dvd's per keer lenen, 8 weken lang.
Op de website https://www.bibliotheekrivierenland.nl/ kun je lezen hoe je lid kunt worden. 
Zeker in de zomervakantie een mooie kans om lekker te blijven lezen! 
   
  Zomer lezen
   
  Het einde van het schooljaar komt inzicht en de zomervakantie lonkt. Heerlijk natuurlijk, maar vaak lezen kinderen in de vakantie minder dan normaal. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in de vakantie niet lezen, na de vakantie een terugval in leesontwikkeling hebben.

Hoe voorkom je die zomerdip?
Door in de zomervakantie regelmatig met je kind samen te lezen. Het liefst elke dag een minuut of tien.

Do's:
- Laat je kind het boek kiezen
- Bekijk samen de omslag van het boek. Waar zal het boek overgaan? Is het spannend? Of juist grappig? Kortom, fantaseer er samen maar op los.
- Lees om de beurt een stukje.
- Geef je kind de kans om een fout zelf te herstellen.
- Praat samen over wat je gelezen hebt.
- Geef je kind complimentjes.
- Geef je kind nog meer complimentjes!

Als uw kind regelmatig leest in de zomervakantie zal de leesontwikkeling niet stagneren. Succes en veel leesplezier!
   
  ZinderZomerWeek boordevol activiteiten van 22 t/m 26 juli
   
  Open deze link om de zomeractiviteiten van Zinder te bekijken
   
  Jeugdfonds Sport en Cultuur
   
  Het is fijn om creatief bezig te zijn. Dansen of schilderen, werken met klei of hout, muziek maken of samen met anderen in een musical of voorstelling spelen. Het maakt niet uit of je voor het eerst kennismaakt of je nog verder wilt verdiepen: plezier staat voorop! Kinderen en jongeren kunnen op diverse locaties cursussen volgen, waaronder bij Zinder Educatie (meer info: www.zinder.nl).

Wilt uw kind graag lessen volgen in kunst en cultuur? Is uw inkomen te laag om dit te kunnen betalen, dan kan het Jeugdfonds Sport & Cultuur misschien helpen. Het Jeugdcultuurfonds kan het lesgeld betalen voor kinderen uit gezinnen die leven van een laag inkomen. Het Jeugdcultuurfonds betaalt maximaal € 425,- per kind per cursusjaar. Het lesgeld wordt altijd rechtstreeks aan de cultuurinstelling betaald.

Om in aanmerking te komen voor een bijdrage van het Jeugdfonds Sport & Cultuur zijn er een aantal voorwaarden:
•    Het kind is in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar
•    Het totale inkomen van de ouders is niet hoger dan 120% van het sociaal minimum

Een aanvraag voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur gaat via een intermediair. Een intermediair is een tussenpersoon. Dat zijn bijvoorbeeld de jeugd en gezinswerker van het wijkteam bij u in de buurt, een leerkracht etc. Deze intermediair kan samen met u de aanvraag bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur doen.
Kent u geen intermediair, neemt u dan contact op met de gemeente Tiel via telefoonnummer 0344-637111

Wilt u weten er nog meer voor regelingen zijn voor kinderen? 
Kijk dan op www.tiel.nl/kindpakket 
   
  Kentalis: Tip van de week​​​​​​​
   
  Tip voor spelletjes om de woordenschat te vergroten:
Juist de vakantietijd is ideaal voor ouders en kinderen om samen spelletjes te doen!

Scrabbelen: Kinderen kunnen vanaf groep 4 al scrabbelen. Spreek af dat ze altijd een woordenboek mogen gebruiken om te zien of een woord dat ze gevonden hebben wel bestaat. Maar ze mogen het pas neerleggen als ze zelf in hun eigen woorden kunnen uitleggen wat het is.

Stapelwoord: dit is een variant op scrabbelen. De spelers mogen al gelegde woorden veranderen door één of meerdere van hun eigen letters op het woord te leggen. Zo kan 'leuk' veranderen in luik, of leus, of deuk enz. Ook erg leuk voor beginnende lezers!

Woordenslang: bijvoorbeeld: gewoon, woning, ingewikkeld, wikkeldoek enzovoorts. De eerste die geen aansluitend woord weet is af.

Speel '30 seconds'. Misschien ken je dit populaire spel al. Het leuke is dat er nu een nieuwe versie van is uitgegeven, met alledaagse woorden. Dit spel is vooral erg leuk voor kinderen in de bovenbouw.  Er bestaat ook een App waarmee je dit kan spelen.

Een gratis variant op dit spel is het 'Spel met de hoed'. Dit gaat zo: in de eerste ronde schrijft iedereen op 5 briefjes verschillende woorden die met een van te voren afgesproken thema te maken hebben, bijvoorbeeld vakantie. Zorg dat je zelf dat je er wat moeilijkere woorden instopt. Alle briefjes gaan dichtgevouwen in een hoed. Twee groepen spelen tegen elkaar. Een van de teamleden mag een minuut lang proberen om zoveel mogelijk woorden te laten raden door het woord te omschrijven. Daarna is het andere team aan de beurt. Als alle briefjes op zijn, gaan ze terug in de hoed. In de tweede ronde mag je de woorden alleen uitbeelden, zonder te praten. In de derde ronde mag je per woord alleen één trefwoord noemen. Hier is het weer de herhaling waardoor kinderen de nieuwe woorden onthouden.
   
  Bedankt!​​​​​​​
   
  We willen via deze weg juf Margaret uit groep 4 bedanken voor de vervanging, de afgelopen weken, van juf Valerie en we willen ook onze stagiaire Celine bedanken voor haar inzet en enthousiasme het afgelopen jaar. We wensen hen beiden heel veel succes in de toekomst.
   
  Gevonden voorwerpen
   
  We hebben op school nog heel veel kleding liggen in onze bak "gevonden voorwerpen".
Mocht uw kind iets kwijt zijn, komt u dan vooral deze week een kijkje nemen. De spullen zullen in de grote hal liggen.
   
  Hier is ze dan... Benthe!
 

Zoals u al wist, is juf Valerie op 29 juni bevallen van een dochter. En hier is ze dan... Benthe! Wat een plaatje!